Potpisan ugovor o gradnji žičare Kotor – Lovćen

Predstavnici Vlade Crne Gore i konzorcijuma Leitner – žičara Kotor potpisali su ugovor o gradnji Žičare Kotor-Lovćen. Članovi konzorcijuma koji će graditi žičaru i prateće sadržaje su renomirana kompanija Leitner i Novi Volvox. Izgradnja žičare imaće direktan ekonomski uticaj na cijelo područje a posjetiocima će omogućiti poseban doživljaj Lovćena i Bokokotorskog zaliva.

Ideja o projektu žičare pojavljuje se već duži niz godina da bi sada i formalno bila pokrenuta. Žičara će voditi od stanice Dub u Kotoru do stanice Kuk na Lovćenu. Ovom izgradnjom izbjeći će se značajno korišćenje starog puta preko Njeguša, a svi zainteresovani će moći da uživaju u panoramskom pogledu na zaliv, iz restorana ili vidikovca na izlaznoj stanici.

Sama investicija imaće veliki uticaj na razvojni potencijal regiona, a ne samo na Kotor ili Cetinje u kojima se realizuje ova investicija. Ovi uticaji najprije se ogledaju kroz:

  • Ekološki aspekt – težak put kroz planine više neće biti opterećen turističkim autobusima, čime će se izbjeći zagađenje izduvnim gasovima iz automobila, jer žičara ima električni pogon;
  • Turistički aspekt – veliki broj turista koji posjećuju Kotor, prvenstveno kruzerima, imaće širi izbor – ili da posjete Stari grad Kotor, pod Unesco zaštitom, ili da gondolom dođu do platoa gdje će imati spektakularan pogled na zaliv i mogućnost dalje posjete Njegušima ili Prijestonici Cetinje.
  • Ekonomski uticaj – investicija će imati pozitivan uticaj i na lokalne proizvođače hrane i pića, ne samo iz opština Kotor i Cetinje, već i one sa cijele teritorije Crne Gore.

Planirana trasa žičare počinje od lokaliteta Dub, koji se nalazi na periferiji grada Kotora, u neposrednoj blizini ulaza u drumski tunel koji povezuje Kotor sa Tivtom. Trasa vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen. Lokacija terminala Dub se nalazi unutar Grbaljskog polja, 200 metara od puta Budva – Tivat i 500 metara od aerodroma Tivat. Lokacija terminala Kuk nalazi se na visoravni Kuk na planini Lovćen, na 1.348 metara nadmorske visine.

Visinska razlika između polazne i krajnje stanice će biti 1316 metara. Žičara će biti dugačka nešto preko 3.900 metara, a imaće 20 stubova.

Projektovani kapacitet je na nivou od 1000 putnika po satu. Žičaru će opsluživati 40 gondola, a vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk biće nepunih 11 minuta. Sva oprema žičare biće proizvedena od strane LEITNER kompanije.

U sklopu projekta, planirani su i određeni prateći sadržaji, kao što su suvenirnice, parking prostori i restoran sa vidikovcem na izlaznoj stanici Kuk.

Specifičnost projekta je što i se realizuje u dvije opštine – Kotorskoj, gdje se nalazi polazna stanica kao i dio stubova, i opštini Cetinje gdje je planirana izlazna stanica sa pratećim sadržajima.

Share